Nå er Frankie Valli og The Four Seasons tilbake igjen!

Nå er Frankie Valli og The Four Seasons tilbake igjen!

Frankie Valli og The Four Seasons gjorde enorm suksess på slutten av 60-tallet. Snart kan du se deres utrolige historie i den stjernespekkede musikalen «Jersey Boys» på Chateau Neuf.

Det var Frankie Valli (født Francesco Stephen Castelluccio, 3. mai 1934) som sammen med Tommy DeVito (født 19. juni 1928) startet opp popbandet The Four Seasons. Han begynte å drømme om en artistkarriere som syvåring, da moren hans tok han med på en Frank Sinatra-konsert i New York. 

Begge foreldrene til Valli var italienske, og han vokste opp i et tøft italiensk strøk i Newark, New Jersey. Han jobbet som barberer før musikken sakte men sikkert ble et levebrød. Det hele startet i 1950, da han fikk sjansen til å opptre med gruppen «The Variety Trio», som bestod av Tommy og tvillinbroren Nickie DeVito og Nick Massi (født Nick Macioci, 19. september 1927).

Gruppen ble oppløst i 1952, men Frankie, Tommy og Nick fortsatte det musikalske samarbeidet. De ble en del av det faste bandet på teateret The Strand i New Jersey, og senere startet de kvartetten «The Four Lovers» sammen med Bob Gaudio (født Robert John Gaudio, 17. november 1942). Bandet endret navnet til The Four Seasons i 1961 og resten er historie.

Laget den originale Madcon-hiten
Gjennom årene skjedde det stadig vekk forandringer i popgruppa og bandmedlemmer kom og gikk. Frankie Valli var den eneste som bestod og han var gruppas frontfigur. Han ble spesielt kjent for sin imponerende falsettstemme som går over tre oktaver.

På starten av 60-tallet begynte karrieren til The Four Seasons virkelig å ta av. Bob Gaudio skrev sangene med gruppas manager Bob Crewe og de toppet hitlistene med sanger som «Sherry», «Walk Like a Man» og «Big Girls Don’t Cry», som fortsatt anses for å være klassikere den dag i dag.  Til sammen solgte de over 175 millioner plater.

Her til lands er The Four Seasons spesielt kjent for å ha laget den originale versjonen av sangen «Beggin’», som Madcon laget en ny versjon av i 2007. I 2021 fikk “Beggin’” et nytt oppsving når italienske Eurovision-vinnere Måneskin gjorde nok en cover på den.

Fikk problemer med mafiaen.
The Four Seasons ble kjent for sine livlige sanger og sitt stuerene image, men etter hvert kom det frem at bandet i flere år hadde holdt på en hemmelighet de ikke ville at fansen skulle få vite om. Før Frankie Valli stiftet The Four Seasons, opptrådte han på lokale barer i nabolaget i Newark, New Jersey. På den tiden var de fleste av barene og restaurantene i området kontrollert av mafiaen, og Valli ble etter hvert kjent med den notoriske mafiabossen Angelo «Gyp» DeCarlo, ifølge Daily Telegraph. Valli skal imidlertid ikke ha inngått noen mistenkelige avtaler med DeCarlo. Tommy derimot, det er en annen historie, som skulle få store konsekvenser for gruppa.

– På den tiden var ting litt konservativt, så tanken på at historien vår skulle bli avslørt var kjempeskremmende. Vi kom definitivt i kontakt med ubehagelige mennesker, men mafiaen eide alle utestedene, så det var vanskelig å ikke involvere seg, sa Bob Gaudio til The Sunday Telegraph i 2008.

Gjorde suksess som skuespiller
Etter å ha samarbeidet med de andre bandmedlemmene i The Four Seasons i noen år, prøvde Frankie Valli seg både som soloartist og skuespiller. I 1967 ga han ut den enormt populære hiten «Can’t Take My Eyes Off Of You», som siden har vært en klassisk gjenganger på radiostasjoner verden over og som vår egen Morten Harket gjorde en cover på i 1993. Vallis oppvekst og kjennskap til mafiaen gjorde at han fikk flere forskjellige mafiaroller i TV-serier som Miami Vice og The Sopranos. Han sang også tittellåta i “Grease”-filmen fra 1978.

Livshistorien ble til «Jersey Boys»
Noen år senere, i 2005, ble historien om Frank Valli og The Four Seasons forvandlet til musikalen Jersey Boys. Musikalen mottok strålende anmeldelser og vant hele fire Tony-Awards inkludert “beste musikal”. Det var John Lloyd Young som spilte hovedrollen som Frankie Valli i musikalen. I 2014 ble det også laget en film med samme navn, hvor Hollywood-stjernen Clint Eastwood stod for regien. 

 

Les også: Jersey Boys får endelig ny premieredato

Sikre deg billetter til publikumssuksessen!
Snart får du endelig også sjansen til å se den prisvinnende Broadwaymusikalen. 27. januar 2022 har den norske versjonen av «Jersey Boys» premiere på Chateau Neuf i Oslo. I hovedrollen som Frankie Valli kan du se artist og programleder Atle Pettersen. Han er blant annet kjent som vokalist for bandet The Scheen, for jobben som programleder for «Beat for Beat» og for å ha vunnet «Skal vi danse» i 2011. Med seg på scenen har han Mathias Luppichini, Thomas Stokke, Alexander Langset og et stort ensemble på over 20 av landets beste musikalartister. Christian Stähler er kapellmester for 6-manns orkesteret! 

Få med deg den internasjonale sensasjonen du og.
Kjøp billetter her!


 

Faktaboks: Om musikalen Jersey Boys
Norgesremieredato: 27. januar 2022
Skuespillere: Atle Pettersen, Mathias Luppichini, Thomas Stokke og Alexander Langset med flere
Regi: Tore SergeiMyklebust
Koreografi: Kirsti McDonald
Musikalsk ansvarlig: Hans Einar Apelland
Scenografi/kostyme: Takis
Hår/maske: Cårejånni Enderud

Spilletid: Ca. 2 timer og 40 minutter (inkludert pause)
Anbefalt aldersgrense: 12 år

Scene: Storsalen på Chateau Neuf, Slemdalsveien 15, Oslo