Øystein Wiik

Øystein Wiik

Øystein Wiik har en lang karriere som sanger, skuespiller og musikalforfatter bak seg. Han er utdannet ved Statens teaterhøgskole.

Han var ansatt ved Det norske teatret fra 1980. I 1988 gjorde han stor suksess som Jean Valjean i oppsetningen av Victor Hugos LES MISÉRABLES, og dette førte til at han fikk spille samme rolle på scener i Wien og London i 1989-1990. To ganger har han deltatt i MELODI GRAND PRIX, en gang sammen med Jahn Teigen (under navnet «To tenorer»). I 1991 utgav han soloalbumet TOO MANY MORNINGS. Songs By Sondheim, og i 1993 kom albumet Stage.

De senere år har han skrevet tekster til musikaler, i samarbeid med komponisten Gisle Kverndokk og dramaturgen Inger Margrethe Schjoldager. De har blant annet skrevet en musikal basert på SOFIES VERDEN av Jostein Gaarder, samt FRENDELAUS, en familieforestilling basert på Hector Malots mest kjente roman. 

Parhestene Wiik/Kverndokk har også skrevet operaen JORDEN RUNDT PÅ 80 DAGER. Operaen skulle vært den første forestillingen i det nye operabygget i Bjørvika, men ble av tekniske grunner utsatt. Den uroppføres 21. mai 2010.

I 2010 debuterte han som romanforfatter med DØDELIG APPLAUS, en krimfortelling fra operamiljøet, med Tom Hartmann i hovedrollen. Romanen ble nominert til Rivertonprisen og er utgitt på tysk, dansk og nederlandsk. I 2011 kom SLAKTEREN som etablerte Øystein Wiik som krimforfatter av første klasse. Bok nummer tre om Tom Hartmann var HVIT PANTER som kom ut i 2012 og året etter skrev han CASANOVASYNDROMET. REKVIEM som kom i 2015, ble av VG utropt til "et av krimårets høydepunkter". SKORPIONEN som kom i 2016, handlet blant annet om The Darknet - det innerste og mørkeste av internettet. DØDSRYTTEREN, den sjuende boken i serien om Tom Hartmann, foregår blant annet på Svalbard som nord-koreanerne har store planer for. TREDJE GANG DU DØR er den første boken med ny "helt". Wiik har vunnet mange priser i Tyskland og Østerrike for sine sceniske verk, blant annet Deutscher Musical Theater Preis, og Österreichiser Musiktheaterpreis. Samtidig med utgivelsen av TREDJE GANG DU DØR får Wiiks musikal basert på «verdens beste krim», Umberto Ecos ROSENS NAVN, sin urpremiere ved Domstufenfestspiele Erfurt.

OPTIMIST blir Wiiks 13. musikal og han gleder seg enormt til å se musikalen komme til liv ved urpremieren på Chateau Neuf 12. september 2019!

Tilbake