Grease

Grease

Våren 2018 ble Chateau Neuf forvandlet til Rydell High våren i en fartsfylt, spektakulær og svingende versjon av Grease!

Premiere Onsdag 24. januar 2018
Chateau Neuf

UTSOLGT

Kom igjen – finn frem skinnjakken og den hvite t-skjorten, ta på det ankel-lange foldeskjørtet og rull sokkene ned. Og ikke minst – sett håret opp i hestehale eller fyll det med brylkrem! Bli med tilbake i tiden til dengang alt var uskyldig og enkelt, knips fingrene til You’re the One that I Want, sukk henført til Hoplessly Devoted to You og opplev at Sandy og Danny forelsker seg igjen – Grease er tilbake!

Dette er den kuleste musikalen som har vært fremført på en scene – fra den gang da cool virkelig var cool – og den er blant tidenes mest suksessfulle i sitt slag. Her er det ingen dyp moral eller noe opphøyet «budskap» – bare en god, gammel feelgood-historie om en gjeng ungdommer dengang amerikanske arbeiderklasse-tenåringer fikk tilnavnet greasers. Handlingen foregår på den oppdiktede Rydell High School og følger en gruppe jenter og gutter i avslutnings-året som sliter med det samme som den aldersgruppen alltid har slitt med: Følelser, det å ikke passe inn, den første forelskelsen – og sex. Rett og slett det å snart bli voksen. 
Grease er en av verdens mest fremførte musikaler og er kanskje mest kjent for filmversjonen fra 1978 med John Travolta og Olivia Newton John som siden da har spilt inn over 400 millioner dollar i billett-inntekter. Men det startet ikke der…

Grease så første gang dagens lys i 1971 i Chicago hvor handlingen foregår. Dette var ti-året med Vietnam og Watergate da realistiske rocke-musikaler begynte å erstatte de til da tradisjonelle Broadway-oppsetningene som hadde vokst frem fra operette-formen på 20-tallet. Nå var tiden med Oklahoma! og My Fair Lady over; Hair hadde kommet tre år før, Jesus Christ Superstar var rykende fersk, og snart skulle The Rocky Horror Show sjokkere. De nye musikalene hadde en felles forakt for autoriteter, en forkjærlighet for opprør og en seksuell frihet som bare rock and roll kunne uttrykke musikalsk. 

Manusforfatteren og musikeren Jim Jacobs var født i 1942 og var selv 17 år i 1959 da Grease foregår. Han baserte handlingen på sine egne opplevelser på Taft High School i Chicago og fortalte senere at romansen mellom Danny og Sandy var mye råere i virkeligheten. Og at det virkelig eksisterte en jente som het Rizzo – en tøff liten italiensk berte. Da Jacobs møtte henne på en klasse-reunion i 1978 kom hun rett fra fengselet hvor hun hadde besøkt sin dødsdømte mann… 

I 1970 var Jacobs en arbeidsløs skuespiller sammen med den litt eldre Warren Casey som solgte dame-undertøy i et stormagasin. Etter å ha hørt på Led Zeppelin en hel natt begynte de å snakke om hvor mye de egentlig savnet den opprinnelige 50-talls rocken, og bestemte seg for å lage en tids-riktig forestilling med noen få sanger.
Det som skulle bli et fenomen åpnet 5. februar 1971 i et lite kjeller-teater i Chicago med plass til hundre tilskuere som satt på et gulv dekket av avis-papir. Teateret fremførte vanligvis eksperimentelle produksjoner, og kulissene besto av gråpapir som miljøene var malt på. Grease hadde på dette stadiet liten handling, ingen fremtredende rolle-figurer og bare fire sanger, som til gjengjeld var særdeles fengende: Beauty School Dropout, We go Together, Grease Lightning og Those Magic Changes – en melodi Jacobs hadde laget på gutterommet da han var 14 år. Og hele stykket var rått, uslepent og primitivt.

Tilfeldigheten ville at to teater-produsenter kom innom og så forestillingen. De ble slått av den upretensiøse ærligheten og uvørne vitaliteten på scenen, men foreslo at den ville virke bedre som en ren musikal. Hvis Jacobs & Casey omskrev alt, ga det struktur, laget flere sanger og gjorde rollene mer sympatiske enn skremmende, var de villige til å sette det opp off-Broadway. Men de stilte flere krav: De ville samtidig ikke ha en sukkerspinn-søt Doris Day-musikal – den skulle likevel være oppriktig og realistisk uten glitter. Akkurat som Hair. De siste kravene har med stort hell blitt borte på veien, ikke minst med film-versjonen.

Etter bare tre og en halv ukes prøvetid (for å dyrke det spontane og upolerte) hadde Grease premiere off-Broadway på Valentin-dagen i 1972, og kritikkene varierte fra middels til negativt. «I går så jeg det verste jeg noen gang har sett på et teater», skrev en anmelder… Men ingen kan argumentere med salgs-tall, og publikum strømmet til i så stor grad at musikalen etter en stund ble flyttet til sin rettmessige plass – det ærverdige Broadhurst teateret i hjertet av Broadway.
I løpet av sin 8 år lange suksess skiftet Grease spillested tre ganger før den etter utrolige 3388 forestillinger slo rekorden til Fiddler on the Roof og ble den musikalen som hadde gått lengst i landet. Og investorene fikk tilbakebetalt 4000% utbytte!

Den ble en like stor triumf i London og har hatt to nyoppsetninger på Broadway – i 1994 da den gikk i fire år, og i 2007 da den gikk i to år. I dag ligger den på 15. plass blant verdens mest spilte musikaler med over 123 000 forskjellige oppsetninger i 26 land siden den ble laget. Dette innbefatter en lang rekke turné-produksjoner og ikke minst skole-oppsetninger hvor Grease er spesielt populær. Faktisk så populær at Jim Jacobs etter noen år skrev en kortere og mer passende spesial-versjon beregnet på skoler.
Musikalen er den som har gått lengst også i Mexico – under tittelen Vaselina. I Frankrike heter den Gummina og i Italia Brilliantino.
Her hjemme er den også en velkommen gjenganger som alltid har gjort suksess: Først i 1984 på Chat Noir, så på samme teater i 2000, i Spektrum i 2008, og nå altså i Chateau Neuf ti år senere og akkurat 40 år etter film-versjonen.

Oppfølgeren Grease 2 kom på kino i 1982 uten Travolta og uten Olivia Newton-John (eller Neutron-Bomb som hun ble kalt under opptakene) og uten suksess. Den filmen ble en total fiasko, mens originalen derimot ble den største film-musikal suksessen i historien og slo til og med Sound of Music. I 2008 annonserte Paramount at de skulle lage en tredje «Grease»-film direkte for DVD, markedet, men foreløpig har ingen sett noe til den. Og godt er sikkert det selv om NBC laget en vellykket TV-versjon av originalen, Grease Live i 2016.

Så sett deg godt til rette og nyt denne energiske musikalen som både er en hyllest til 50-tallets idealisme og en satire over datidens high school ungdoms trang til å provoser og være opprørske. I sentrum av det hele står kjærlighets-historien mellom gjeng-lederen Danny Zuko og den søte, uskyldige nye eleven Sandy Dumbrowski som kanskje ikke er så uskyldig likevel…. Og alt er satt til toner som er inspirert av Buddy Holly, Little Richard og Elvis Presley – musikk som ble soundtracket til en hel generasjon.

Skuespillere

Bjørnar Reime
Danny Zuko
Charlotte Brænna
Sandy Dubrowski
Øivind Blunck
Vince Fontaine
Hilde Lyrån
Mrs. Lynch
Tarjei Sandvik Moe
Doody
Mari Haugen Smistad
Rizzo
Håvard Eikeseth
Kenickie / u.s. Danny
Guro Karijord
Frenchy
Daniel Grindeland
Sonny / u.s. Kenickie
Anette L. Waaler
Marty / u.s. Sandy + Rizzo
Espen Bråten Kristoffersen
Roger
Trine Bariås
Jan
Simen Gloppen
Eugene / dansekaptein
Elise Berg-Hansen
Patty Simcox
John Masaki
Johnny Casino / u.s. Doody
Katarina Lund
Cha Cha / u.s. Mrs. Lynch
Benjamin Hiley
Ensemble
Tuva Skjervø
Ensemble / u.s. Cha Cha
Petter Eggen
Ensemble
Tina Hammerstad
Ensemble
Mikkel Maanum
Ensemble / u.s. Eugene
Ida Øiehaug
Ensemble
Christopher Hurlen
Ensemble
Silje Baltzersen
Ensemble

Orkester

Matthew Reeve
Musikalsk leder / keys
Geir Kristian Breivik
Bass
Jonny Martin
Gitar / MD assistent
Frøydis Grorud
Sax / fløyte
Eirik-André Rydningen
Trommer

Kreativt team

Tom Sterri
Regi / norsk oversettelse
Tomas Adrian Glans
Koreografi / regi assistent
Takis
Scenograf / kostymedesign
Geirr Johnsen
Grafisk design (AV)
Mehmet Özdemir
Grafisk design (AV)
Shoni Wilkinson
Kostyme supervisor
Erik Valderhaug
Lyd-design
Ragnar Horntvedt
Lys-design

Teknisk team

Alf-Johnny Sørensen
Inspisient
Tore Sergei Myklebust
Prosjektleder
Gusty Utterdahl
Produksjonsleder

Om Chateau Neuf

Chateau Neuf

Chateau Neuf, som oversatt fra fransk betyr «det nye slottet», ligger på Majorstua i Oslo og drives av Det Norske Studentersamfund.

Bygningen som er tegnet av arkitektkontoret Kjell Lund og Nils Slaatto stod ferdigstilt i 1970 og ble innviet tre år senere. Storsalen er det arkitektoniske hjertet i Chateau Neuf og huser både forelesninger for Unviersitetet i Oslo og profesjonelle og semiprofesjonelle forestillinger.

Storsalen er en av de største amfiscenene i Oslo med sine 1005 sitteplasser og passer perfekt for konserter, tv-opptak, konferanser og sceneshow.

Adresse: Slemdalsveien 15, 0359 Oslo

Kapasitet: 1 005 (storsalen)

Hjemmeside: StudenterSamfundet.no